Usuwanie historii przeglądania w Google

Odzyskując swoją prywatność, nie będziesz mieć możliwości korzystania z głosowego Asystenta Google.


Jarosław Tylutki
Usuwanie historii przeglądania w Google

Google oferuje tobie szereg, bezpłatnych usług od YouTube, przez wyszukiwarkę, skrzynkę email Gmail, po mnóstwo innych. Oferowanie bezpłatnych usług wiąże się z tym, że opłaty pobiera się z innej strony. Możesz wykupić szereg usług dodatkowych, np. YouTube Premium, czy dodatkową przestrzeń dyskową w Google Drive. Główną formą zarobkowania są reklamy. Google analizuje ciebie jako osobę, a następnie udostępnia te dane reklamodawcom, którzy będą mogli lepiej cię zmanipulować do zakupu, a pisząc inaczej, otrzymasz reklamy zgodne z twoimi zainteresowaniami.

Google przez lata zbierając informacje o tobie może wiedzieć więcej o tobie, niż ty sam. Otrzymujesz bezpłatne usługi, kosztem utraty prywatności. Ty stajesz się “produktem”, który jest sprzedawany reklamodawcom. Oczywiście organy ochrony Państwa mogą zażądać przekazania informacji o tobie, bez twojej wiedzy.

Jakie dane o tobie zbiera Google?

Po zalogowaniu na konto, przejdź na stronę Takeout.google.com. Masz możliwość pobrania wszystkich danych zebranych przez Google. Ściągnij archiwum i przejrzyj je. Niemal wszystkie dane tam zawarte są wykorzystywane do profilowania twojej osoby, tzn. analizowania twoich zachowań w sieci, zainteresowań, zamieszczanych informacji, wyszukiwanych fraz w wyszukiwarce i tak dalej.

Jak zablokować zapisywanie historii wyszukiwania w Google?

Przeglądarka Chrome również należy do Google. Przejrzyj ustawienia prywatności i synchronizacji, jeśli są włączone to znaczy, że przekazujesz dane z przeglądarki na serwery Google. Wyłącz wszystkie opcje synchronizacji, przekazywania danych diagnostycznych itp. Wyczyść historię przeglądania z Chrome, a najlepiej odinstaluj przeglądarkę na rzecz innej, np. Brave, Vivaldi, DuckDuckGo.

Usunięcie historii przeglądania z przeglądarki nie załatwiło sprawy. Teraz przejdź do konta Google na stronę Myactivity.google.com, aby usunąć nie tylko historię wyszukiwania, ale również inną zapisaną aktywność. Zobaczysz tam ładny graficzny komunikat, dlaczego warto nie kasować i nadal udostępniać dane firmie Google. Zignoruj to!

  • Jeśli chcesz przed usunięciem zachować wszystko co wcześniej załadowałeś, przejdź na stronę Takeout.google.com, wybierz jakie dane i z jakich usług chcesz ściągnąć i stwórz archiwum. Stworzenie archiwum może długo potrwać. Zostaniesz powiadomiony o jego stworzeniu i możliwości ściągnięcia.
  • Wróć na stronę Myactivity.google.com.
  • W lewym menu kliknij w opcję “Usuń aktywność według”, wybierz “Cały okres” i kliknij “Usuń teraz”. Uwaga! całkowite czyszczenie aktywności może usunąć wszystko co wcześniej załadowałeś, np. zdjęcia do Google Photos, czy pliki do Google Drive. Jeśli część danych chcesz zachować na koncie, wybierz bardziej selektywne czyszczenie.
  • Aby uniemożliwić Google zbieranie nowych danych, musisz wyłączyć odpowiednie opcje w usługach, z których korzystasz.
  • Na stronie “Moja Aktywność” znajdź podstronę “Zarządzanie Aktywnością” lub wejdź na adres Myaccount.google.com/activitycontrols.
  • Wstrzymaj wszystko i odznacz poszczególne opcje aplikacji, jeśli zależy ci na odzyskaniu prywatności.Jednocześnie możesz kliknąć na “Zarządzanie Aktywnością” w poszczególnych elementach, aby upewnić się, że nie ma tam zapisanej, twojej aktywności. Podczas wyłączania “szpiegowania” będą pojawiać się komunikaty, dlaczego lepiej tego nie robić. Ignoruj!
  • Poniżej zobaczysz “Pokrewne ustawienia”. Przejdź do nich i wyłącz opcje dotyczące “ulepszania”, które tam znajdziesz.
  • Przejdź do wszystkich produktów Google, z których korzystasz, np. Chrome, YouTube, Gmail itd. i przejrzyj ustawienia w kontekście ochrony prywatności.

Problem z Asystentem Google

Odzyskując swoją prywatność, nie będziesz mieć możliwości korzystania z głosowego Asystenta Google. Aby z niego korzystać trzeba wyrazić zgodę na zbieranie i analizowanie twojej aktywności. Niestety musisz pożegnać się z Asystentem Google, jeśli zależy tobie na prywatności.

Podobne Artykuły

Multimedialne Centrum W Domu

Czy korzystanie z sieci Torrent jest legalne?

Sieć Torrent (zwana oficjalnie BitTorrent) to rodzaj internetowej transmisji służącej do ściągania plików z Internetu z wielu źródeł jednocześnie. Gdy ściągasz plik ze strony WWW,...

Opublikowano przez Jarosław Tylutki
Serwis Informacyjny

Uwaga! Zaktualizuj telewizor Sony Bravia

Telewizory typu “smart” dają wiele możliwości, ułatwiają dostęp do multimedialnych treści i są najczęściej podłączone do internetu i jak każde urządzenie podatne jest...

Opublikowano przez Jarosław Tylutki